Så mange som 250 000 nordmenn lider av tannlegeskrekk. Den beste medisinen er regelmessige tannlegebesøk – og en ny og unik forsikring.

Velg forsikringen som passer deg best nå

Ingrid Fjærvik er spesialist på tannlegeskrekk. Hun har selv praktisert som tannlege siden 2004, og i dag driver hun Fjærvikklinikken på Solli Plass i Oslo.

– Vi har bygget den med tanke på å behandle pasienter med tannlegeskrekk, og vi tilbyr alt fra vanlig behandling til full narkosebehandling – fra små hull til full rehabilitering, sier hun.

Ingrid ble kjent for mange da hun sammen med en pasient som hadde blitt kurert for tannlegeskrekk ble intervjuet på God morgen Norge på TV2.

Men, hva er egentlig tannlegeskrekk?

– Det profesjonelle navnet er odontofobi. Vi definerer det som at man har så sterk skrekk at man aldri går til tannlegen. Dette gjelder omtrent fem prosent av befolkningen, men opptil 20 prosent – altså over én million nordmenn er redd for tannlegen. Og det er stor forskjell på å være redd og å ha fobi.

Over én million nordmenn er redd for tannlegen.

Tannlegeskrekk gir panikkangst

Odontofobi er redsel for selve tannbehandlingen. Den går ofte parallelt med andre fobier, som sprøyter og sosial fobi. Du kan med andre ord ha mange forskjellige lidelser som går på tvers av odontofobi, forteller Ingrid.

– Noen er redde for smerte, død eller tannlegeinstrumenter, så det er sammensatt og angsten utarter seg forskjellig. Noen besvimer, andre blir aggressive, mens andre igjen blir helt borte. Det som er felles er at alle går inn i en tilstand av panikkangst.

– Kan tannlegeskrekk kureres?

Bildetekst: Gro er i gode hender i stolen hos Ingrid.

– Ja, det kan det. Hvordan er forskjellig fra person til person. Det er viktig å få pasienten til å bli trygg og mestre situasjonen. Det som er hevet over enhver tvil er at de må gå regelmessig til tannlegen – og gjerne oftere enn det som er vanlig. Hvis du unnlater å gå til tannlegen over tid får du mer og mer panikk med tanke på hva som har skjedd i munnen, og så faller du tilbake til angsten igjen.

Ingrid nevner også at fra 1. januar 2018 har de med ekstrem tannlegeskrekk eller andre psykiatriske diagnoser i forbindelse med tennene, mistet retten til å få dekning til privat tannhelsetjeneste fra Helfo. Det hjelper heller ikke på situasjonen at det offentlige ikke har nok kapasitet og varsler lange ventelister.

– Det som er smart med tannhelseforsikring er at den setter krav til nettopp det å gå regelmessig. Det bidrar til bedre tannhelse, og bedre helse for resten av kroppen. Dårlig tannhelse øker risikoen for hjerte- og karsykdommer med 24 prosent på menn og 27 prosent for kvinner.

Dårlig tannhelse øker risikoen for hjerte- og karsykdommer.

Samfunnsøkonomisk er det derfor svært lønnsomt å ikke bare gå til tannlegen, men også å ha tannhelseforsikring, forklarer Ingrid.

– Når noen har utført store behandlinger hos meg sier jeg at de må forsikre tennene sine. Du forsikrer jo bilen din når du kjøper ny? Vi forsikrer alt, bortsett fra tennene våre.

Nordmenn forsikrer alt, bortsett fra tennene våre.

Derfor bør du ha tannhelseforsikring

Det er flere som tilbyr dette i Norge, men de som har den mest omfattende heter enkelt og greit Norsk Tannhelseforsikring. Dette er en fullverdig forsikring som sikrer deg mot plutselige og uforutsette kostnader i forbindelse med undersøkelser hos tannlegen din.

Velg forsikringen som passer deg best nå

Dette kan være nye fyllinger, skifte av gamle fyllinger, rotfylling, trekking av tenner, og innsetting av broer, kroner eller implantater. Det eneste kravet er at tannlegen er medlem i Den Norske Tannlegeforening. I tillegg må tennene dine være “nullstilt” – du kan altså ikke få utbetalt for skader du allerede hadde da forsikringen ble tegnet.

– Det jeg synes er mest positivt er at pasienten kan velge sin egen tannlege. Det å gå til tannlegen handler om trygghet, og at man får lov til å bruke den man kjenner er veldig bra, sier Ingrid

Hun legger også vekt på at du som pasient får et økonomisk bidrag når ulykken er ute – at du slipper store og uforutsette utgifter hos tannlegen.

Du slipper store og uforutsette utgifter hos tannlegen.

– For mange er en regning på 5000 eller 20 000 kroner et stort innhogg i privatøkonomien. Det gir trygghet for både tannlege og pasient at forsikringen betaler. Jeg har selv pasienter som kan fortelle om gode erfaringer med Norsk Tannhelseforsikring.

– Hva er de vanligste tannplagene på pasientene dine?

– For de fleste er det hull, rotfyllinger, knekte tenner, og innsetting av kroner og broer.

– Altså tilstander som blir dekket av Norsk Tannhelseforsikring?

– Ja.