Julemat – tungt for tenner og lommebok

Dessverre er det ofte slik at når folk kommer sammen og spiser god mat, så kan det gå ut over tennene. Julas mat er ingen lettvekter, verken for kropp eller tenner, og mange tenner møter sin overmann nettopp da. Og dessverre er det ikke bare Karius og Baktus som er på ferde. Mye av det vi putter i munnen ser uskyldig ut, men kan få store konsekvenser.

– Både ribbesvor, nøtter og karamelliserte mandler, pepperkaker og hard sjokolade er ofte årsaken til at tenner skades i julen, kan Magne Heitnes (bildet), daglig leder i Norsk Tannhelseforsikring, fortelle.

– Vi i Norsk Tannhelseforsikring merker en markant økning i nye skadesaker på nyåret, og behandlingsbehovet har ofte oppstått i løpet av julen, sier Heitnes.

Ett tygg er nok …

Det er ikke nødvendigvis de store mengdene som skal til før noe kan skje. Kanskje er vi litt uoppmerksomme fordi vi omsider treffer tanter, onkler, besteforeldre eller barnebarn. Skålene med fristelsene står foran oss, og vi tar en liten bit i ny og ne.

– Det skal ikke så store biten til før en utsatt tann frakturerer eller knekker. Ellers i året er popcorn den store synderen, og den ligger ikke på latsiden i julen heller. Mange tenner har røket på grunn av et upoppet korn – det kan gjøre vondt både i munnen og lommeboka, sier Heitnes.

Et lite, gjenstridig popcorn, eller en bit glinsende ribbesvor kan forårsake behov for alt fra fyllinger og rotfylling til tanntrekking, kroner, bro og implantater, avhengig av skadeomfanget. Her kan tusenlappene fly fort.

Fikk dekket 15.000 kroner

NITO-medlem Kjell Buer Berntzen har tannhelseforsikringen Gull hos Norsk Tannhelseforsikring via NITO. Forsikringen gjelder selvsagt hele året, og i våres fikk han behov for både rotfylling og krone på en tann. Med tannhelseforsikringen fikk han raskt dekket tannlegeregningen på 15.000 kroner.

– Jeg er veldig fornøyd med forsikringen generelt og oppgjørsprosessen spesielt, og har allerede anbefalt forsikringen til fjerne og nære, forteller Berntzen (bildet).

– Tannlegebesøkene er både hyggeligere og enklere nå som jeg har tannhelseforsikringen og ikke trenger å bekymre meg for hva de finner ut, sier Berntzen.

Blir skaden stor nok må tannen trekkes, og mange ønsker da en erstatning. Dette kan fort komme opp i 30–40.000 kroner, og da er en forsikring god å ha. Også mindre skader dekkes selvsagt, og det gir økonomisk trygghet.

– Det er den samlede kundeopplevelsen som er avgjørende for våre kunder: Kundeservice – skademelding – skadebehandling og forsikringsoppgjør, forteller Heitnes.

God tannhelse påvirker hele kroppen

God tannhelse kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer med inntil 27 prosent for menn og 24 prosent for kvinner. Pusse tenner, bruke tanntråd og ta fluor er gode hjelpere i hverdagen, og skulle skaden skje, kan en forsikring være godt for både helse og lommebok.

LES MER OM NITO TANNHELSEFORSIKRING

God tannhelse påvirker hele kroppen

God tannhelse kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer med inntil 27 prosent for menn og 24 prosent for kvinner. Pusse tenner, bruke tanntråd og ta fluor er gode hjelpere i hverdagen, og skulle skaden skje, kan en forsikring være godt for både helse og lommebok.

Er du NITO-medlem kan også familien din benytte medlemsfordelen om tannhelseforsikring.

Les fler av våre artikler