Flere studier med helt ulike utgangspunkt gjort ved Institutt for oral biologi ved Universitetet i Oslo, indikerer at bakterier fra munnen kan ha en sammenheng med flere alvorlige sykdommer som hjertekarsykdommer, KOLS, leddgikt og hjerneabcess.

I studien, publisert hos Womens Health, så forskere fra Taiwan på pasientjournalene til 100.000 personer over en periode på sju år. Personene hadde aldri hatt hjerteproblemer eller slag i forkant av studien.Det viste seg at de som fikk profesjonell tannrens minst to ganger i året i løpet av to år, reduserte risikoen for hjerteinfarkt med 24 prosent. Samme gruppe reduserte også risikoen for slag med 13 prosent, sammenliknet med de som aldri, eller bare én gang på to år tok turen til tannlegen.

Resultatene er ikke overraskende ettersom det har vært flere studier som viser sammenheng mellom infeksjoner og hjertesykdommer, påpeker Dr. Lawrence Phillips, assisterende professor og direktør ved NYU Langone Medical Center i New York, til Womens Health.

I en uavhengig studie gjort i Sverige oppdaget forskere at forskjellige typer tannkjøttsykdommer kan forutsi graden av risiko for hjerteinfarkt, slag og hjertefeil.

De svenske forskerne fant ut at færre tenner og et høyere antall infeksjoner rundt den nederste delen av tennene, øker risikoen for hjertesvikt eller hjerteinfarkt. I tillegg mente forskerne at økt risiko for slag var forbundet med høyere forekomst av tannkjøttblødning.

Slik tar du vare på munnhelsen

  • Puss tennene morgen og kveld. Ikke slurv, men børst systematisk på alle flater. Bruk gjerne elektrisk tannbørste
  • Bruk av tanntråd eller tannstikker er like viktig som tannpuss. Lag en daglig rutine med å fjerne bakteriebelegget som ligger på tannflatene i mellomrommet mellom tennene med tråd eller tannstikke
  • Før tanntråden med sagende bevegelser; Ned langs den ene tannen og opp langs den andre. Pass på så du ikke «skjærer» i tannkjøttet
  • Bruker du tannstikker, gnir du den mot flatene mellom tennene
  • Bruk gjerne også en liten «flaskekost» (fås på apotek) mellom tennene der du ellers ikke kommer til med tannbørsten
  • Har du vondt i tannkjøttet, masserer du det der det er ømt
  • Gå til tannpleier/tannlege jevnlig, gjerne to ganger i året, men minst en gang
  • Lev sunt og unngå røyking
Kilde: Professor Ingar Olsen

Les mer om tannhelse