Tannpleier MERIAM HEMAZ (25) har skrevet en kronikk i VG om temaet.

Vi står overfor en ny potensiell krise, nemlig tannturismen.

Flere mennesker booker all inclusive reiser med 5-stjerners hoteller for å utføre en type inngrep som kan føre til alvorlige konsekvenser senere i livet.

I kulissene er det som regel inngått avtale om at de får behandlingen sponset eller til en rabattert pris mot at de promoterer og markedsfører for klinikken det gjelder.

Dette er allerede en realitet i Storbritannia og USA.

Nå kaster flere skandinaviske influencere seg på bølgen og da er det ikke lenge før følgerne deres følger etter.

I min hverdag som tannpleier treffer jeg mange unge mennesker som lurer på hvordan de kan oppnå «Hollywood-smilet».

Jeg syns det er trist at unge jenter og gutter vil «fikse på» sine fine og normale tenner fordi de har sett influencere på Instagram gjøre det samme.

Behandlingen som influencerne fremmer består av å slipe ned eksisterende tenner og sette på kroner. Denne behandlingen er irreversibel, noe som betyr at man aldri får tilbake det som er fjernet av tannen.

Det er ugunstig å ty til en slik behandling, da tannleger ofte vil anbefale en krone dersom det ikke er forsvarlig med en fylling eller hvis tannen er for svak for eksempel etter en rotfylling.

BEKYMRET: – Det er skummelt at denne trenden er på vei til Norge og blir frontet av profilerte influencere og kjendiser, skriver kronikkforfatteren. Foto: Privat

Mange utenlandske tannklinikker informerer ikke pasientene sine godt nok om verken risikoen ved en slik behandling eller mer skånsomme alternativer.

Det virker ikke som om pasientene egentlig er informert om hvilken prosedyre de faktisk gjennomgår.

Det finnes virale videoer på TikTok av unge mennesker helt ned i 18års-alderen som reiser til utlandet for å få «veneers».

Det viser seg at de i stedet har fått tannkroner.

«Veneers, eller fasetter som det heter på norsk, er et tynt skall av porselen som limes ytterst på tannoverflaten.

Her slipes det bort et tynt lag av tannen hvor fasetten deretter limes på.

Forskjellen er at fasetter dekker en del av tannen mens kroner dekker hele tannen. Andre skånsomme behandlinger som kan vurderes er blant annet kompositt fasetter, invisalign eller bleking.

Det er skummelt at denne trenden er på vei til Norge og blir frontet av profilerte influencere og kjendiser.

Les fler av våre artikler