Det har blitt vanlig å reise som “tannturist” for behandling i utlandet. Typiske land nordmenn oppsøker for å spare tannlegeutgifter er Polen, Ungarn, Tyrkia, og til og med Thailand. Dette er imidlertid forbundet med stor risiko, både når det gjelder multiresistente bakterier, smerter, tannfelling og regningen du betaler – både der og da, og i ettertid.

Men hvorfor risikere helsen og privatøkonomien ved å dra til utlandet når du kan få trygg behandling like billig her hjemme?

VELG FORSIKRINGEN SOM PASSER DEG BEST NÅ

Store prisforskjeller

På nettsiden hvakostertannlegen.no, som er en tjeneste fra Forbrukerrådet, kan du med noen få tastetrykk sammenligne priser hos alle tannleger i nærheten av der du bor eller andre steder i landet. Der finner du priser for alt fra en standard undersøkelse, som inkluderer kontroll av tenner, to røntgenbilder, enkel tannrens og alle kostnader knyttet til undersøkelsen, til skifte av fyllinger, rotfyllinger, trekking av tenner, kroner og implantater.

Det lønner seg alltid å sammenligne priser hos flere tannleger, og da særlig hvis du må gjøre noe mer enn bare en rutinekontroll. Prisforskjellene kan være store. Ifølge den nevnte nettsiden er differansen mellom den billigste og dyreste tannlegen på hele 25 000 kroner hvis du må sette inn en helkeramisk krone på et implantat i overkjeven. På en vanlig rutinekontroll varierer prisene fra 240 til 890 kroner.

Differansen mellom den billigste og dyreste tannlegen på hele 25 000 kroner.

Du kan også sjekke om behandlingen du trenger har krav på støtte fra Helfo.

Dårlig tannhelse kan føre til alvorlige sykdommer

Minst én gang i året bør du sjekke tennene dine hos tannlegen. Likevel er det over halvparten av oss som lar det være. Noen drar ikke fordi de har dårlig økonomi, mens andre lider av tannlegeskrekk. Ulempen er at jo lenger du venter, desto dyrere blir det. Dessuten viser forskning at dårlig tannhelse øker risikoen for alvorlige sykdommer, som kreft, hjerte- og karsykdommer, diabetes, slag og en rekke andre lidelser.

Jo lenger du venter, desto dyrere blir det.

Det finnes også tannleger som har spesialisert seg på tannlegeskrekk.

Du kan forsikre deg mot tannlegeregninger

Den lureste måten å redusere tannlegeutgifter på er å tegne en forsikring hos Norsk Tannhelseforsikring. For bare 65 kroner hver måned er du dekket for inntil 10 000 kroner per år. Du kan også tegne forsikring som dekker inntil 20 000 og hele 40 000 kroner i året.

Forsikringen dekker utgifter til blant annet nye fyllinger, skifte av gamle fyllinger, rotfylling, røntgen, trekking av tenner, bedøvelse, kroner, broer, implantat, proteser og kirurgiske inngrep. Før du kjøper forsikringen må tennene dine være nullstilt, altså at du ikke har aktuelle behandlingsbehov.

Det eneste du trenger å gjøre for at forsikringen skal gjelde, er å dokumentere at du i løpet av de siste 15 månedene har vært hos en tannlege som er medlem av Den norske tannlegeforening, eller tilsvarende foreninger i Sverige og Danmark.

Med en tannhelseforsikring slipper du å bekymre deg for dyre tannlegebesøk.


LES MER, SAMMENLIGN OG BESTILL HER

Les fler av våre artikler