Bilde: Illustrasjonsbilde

Om man er i utlandet og skader seg eller blir syk, skal man selvsagt kontakte helsevesenet.

Men overlege og forsker Aleksander Rygh Holten er klar på at folk bør unngå å reise til utlandet for å foreta kosmetisk kirurgi, øyeoperasjoner eller tannlegebehandling.

– Man bør ikke med viten og vilje utsette seg unødvendig for sykehus utenfor Norden eller Nederland, sier Holten, som jobber ved Akuttmedisinsk avdeling og Infeksjonsmedisinsk avdeling ved Oslo universitetssykehus.

Mye å spare

Et kjapt Google-søk gir mange treff på tannlegebehandling i utlandet. Tannklinikker i land som Polen og Ungarn har norske nettsider og agenter som legger til rette for pasienter som ønsker behandling i utlandet.

Årsaken er åpenbar: Det kan være mye å spare på en rask tur til utlandet for å fikse på tennene.

Av samme grunn velger noen å reise til utlandet for plastiske operasjoner eller laserkorrigering av synet.

Men nordmenn som mottar helsehjelp i utlandet, risikerer å komme hjem med bakterier som er resistente mot antibiotika. En nederlandsk studie fra 2016 viste at så mye som 75 prosent av de feriereisende til Sør-Asia hadde resistente tarmbakterier da de kom tilbake.

Flere tilfeller i Norge

Også i Norge registrerer man flere tilfeller av multiresistente bakterier blant norske pasienter. Ifølge den ferske NORM/NORM VET-rapporten ble det registrert 905 tilfeller av MRSA-infeksjon i 2018. I 2017 var tallet 763, mens man i 2016 registrerte 887 tilfeller.

– Dette kan ofte settes i sammenheng med reisevirksomhet eller kontakt med helsetjenester i utlandet, heter det i rapporten.

Aleksander Rygh Holten forteller at infeksjonssykdommer blir stadig vanskeligere å behandle på grunn av økende resistens mot antibiotika.

– Det vi fryktet for ti år siden, er nå en realitet blant veldig mange pasienter, sier Holten til NRK-programmet Desse dagar.

– Nå bruker vi antibiotika som vi knapt tenkte på å finne fram for ti år siden. Hver uke gir jeg antibiotikatyper som jeg nok hadde hørt om til pasienter, men som jeg aldri tenkte jeg skulle få bruk for med det første.

Vil unngå bredspektret antibiotika

Holten forklarer at legene helst vil bruke en type antibiotika som påvirker færrest mulig andre bakterier enn akkurat den de vil behandle. Men stadig oftere må legene ta i bruk bredspektret antibiotika, med fare for å skape resistens hos flere bakterier.

Les fler av våre artikler