Det er forståelig at noen velger å bli tannturister. Prisene er lavere, det kan kombineres med en storbyferie som inkluderer hotell og shopping. Dessuten er det trygt.

Eller, er det egentlig det? Du kjenner prisen, men hva vet du om kvaliteten? Vet du i det hele tatt hvilken risiko du utsetter deg for?

Du kjenner prisen, men hva vet du om kvaliteten?

Multiresistente bakterier

Du drar til en klinikk og en tannlege du ikke kjenner. Sjansen er også stor for at du ikke snakker språket. Da kan det blant annet bli vanskelig for tannlegen å oppfatte om du har allergier, eller hva du faktisk ønsker av behandling – ekstraregningen kan bli stor…

Et annet stort problem er at du kan risikere å ta med deg multiresistente bakterier fra utlandet. Det betyr at de er motstandsdyktige mot flere enn ett antibiotikum. To eksempler på multiresistens er tuberkulosebakterier og gule stafylokokker.

Det finnes dessuten 600 implantatsystemer i bruk i verden i dag, og disse er ikke kompatible med hverandre. 540 av dem har ingen kliniske studier. Kun fem slike systemer brukes i Norge, og for ordens skyld – disse har godkjente kliniske studier. Sjansen for at du får utbedret skader her hjemme som er påført deg ved tannbehandling i utlandet er dermed minimal.

Det som er spesielt trist er at det ofte er de med dårligst tenner som blir tannturister. Og jo mere som blir gjort, desto større kan skadene bli – både i munnen og på privatøkonomien.

Jo mere som blir gjort, desto større kan skadene bli.

Skrekkhistoriene fra utenlandske tannlegestoler

Disse er det mange av, og det er ikke uten grunn. For prisen du betaler der og da er én ting, men hvilken pris må du betale senere?

Det er ikke sikkert tannbehandlingen i utlandet blir billigere.

Store smerter

71-årige Solbjørg Saltvik fra Trondheim reiste med et norsk firma for å få tannbehandling i Ungarn. Tannlegen fra dette firmaet viste seg å ikke være en tannlege likevel, og plutselig måtte mer gjøres. Allerede mens hun var der begynte problemene, uten at de ble løst av den grunn. Turen har i ettertid kostet Solbjørg 80 000 kroner, to tenner og mye smerter.

Tapte 350 000 kroner

Enda verre har det gått for Kristin B. Marthinsen fra Oslo. I 2012 dro også hun til Ungarn gjennom et norsk selskap for å gjøre en større operasjon av tennene. Etter to måneder fikk hun betennelse og løse tenner, men klinikken sa de ikke kunne gjøre mer for henne. Behandlingen i utlandet kostet 100 000 kroner – behandlingen her hjemme 250 000 kroner.

Og dette er bare to av mange eksempler.

Forbrukerrådet kan ikke hjelpe deg

Felles for flere av sakene er at det er norske firmaer som sender tannturistene avgårde. Men selv om firmaet du booket avtale med er registrert i Norge, gjelder ikke norske forbrukerrettigheter og Norsk pasientskadeerstatning siden behandlingen er gjort i utlandet.

Hvis du bruker en tannlege i EU/EØS er det Forbruker Europa som er rette klageinstans, men vær oppmerksom på at prosessen kan kreve både mye tid, penger og frustrasjon. Har du fått tannbehandling i land utenfor EU/EØS har du ingen klagemuligheter. Det betyr at du kan stå på bar bakke – uten tenner og med bunnløs gjeld.

Har du fått tannbehandling i land utenfor EU/EØS har du ingen klagemuligheter.

Hvis du synes tannbehandling i Norge er dyrt, kan du sjekke priser hos Hvakostertannlegen.no. Da kan du for eksempel spare titusener på implantater. I tillegg kan du sjekke om behandlingen du trenger har krav på støtte fra Helfo.

Det smarteste du kan gjøre for å unngå store fremtidige utgifter til tannlegen er uansett å kjøpe en tannhelseforsikring.

VELG FORSIKRINGEN SOM PASSER DEG BEST NÅ

Forebygg tennene med tannhelseforsikring

Du forsikrer “alt” bortsett fra tennene dine. Tannhelseforsikring har derfor vært et hull i det norske forsikringsmarkedet – inntil nå.

Gjennom Norsk Tannhelseforsikring kan du forsikre deg mot uforutsette tannhelseutgifter. Etter bilen er nemlig utgifter til tannlege den største uforutsette utgiften familien har. Den eneste forutsetningen for at du skal få utbetalt forsikring er at du har vært hos tannlegen i løpet av de siste 15 månedene.

Du kan forsikre deg mot uforutsette tannhelseutgifter.

Hvis tannlegen din er medlem av Den norske tannlegeforening kan du til og med fortsette å bruke denne. Dersom du behandles i Danmark eller Sverige dekker forsikringen dette også, under forutsetning av at tannlegen er medlem av tilsvarende forening.

Norsk Tannhelseforsikring dekker utgifter til hull i tennene, røntgen, rotfylling, tanntrekking, bedøvelse, broer, kroner, implantat, proteser og kirurgiske inngrep. Før du kjøper forsikringen må tennene dine være nullstilt, altså at du ikke har aktuelle behandlingsbehov.

Tennene er en del av kroppen, og dårlig tannhelse kan føre til en rekke lidelser, som hjerte- og karsykdommer, slag, diabetes og kreft. Når du går regelmessig til tannlegen forebygger du komplikasjoner og lidelser som kan oppstå ved manglende besøk.


Her kan du lese mer om alternativene.

Les fler av våre artikler