Magne Heitnes, CEO og en av gründerne bak forsikringsagenturet Norsk Tannhelseforsikring, mener nordmenn i dag bedriver risikosport ved å ikke forsikre tennene slik som vi gjør mot ulykker og sykdom.

– Vi liker ikke å bli konfrontert med dårlige nyheter, og derfor utsetter vi gjerne tannsjekken gang etter gang. Resultatet kan bli et økonomisk mareritt – hull, skader, trekking av visdomstenner og infeksjoner er kostbart slik det er i dag, forteller Heitnes.

Nordmenn bruker mellom 38.000 kr og 600.000 kr* på tannlegen gjennom sitt voksne liv. Problemet er bare at det er umulig å vite når og i hvilken ende av skalaen man ender. En tannforsikring erstatter plutselige og uforutsette tannlegeutgifter. Ved å ta tak i problemet med en gang, uten å bekymre seg for utgiften, blir også kostnadene mindre over tid.

Den nest største uforutsette utgiften nordmenn har, etter bil, er tannlegeregninger.

Norsk Tannhelseforsikring vil gi nordmenn trygghet slik at de kan oppsøke en tannlege uansett situasjonen i munnen, og uten å måtte kansellere ferieplanene. For 65,-  kroner i måneden forsikres tennene dine med opptil 10.000 kroner i behandlinger i året – eller opptil 40.000 kr i året dersom man velger en litt dyrere månedspakke. Det eneste som kreves er at du må besøke tannlegen en gang hver 15. måned.

De som unngår tannlegen får de største regningene

Det er ofte slik at jo lengre man venter med tannlegebesøket, jo dyrere blir det.

Ingrid Fjærvik

Tannlege Ingrid Fjærvik fra Fjærvik Klinikken syns det er frustrerende og trist å se at pasientenes dårlige tannhelse gir dem økonomiske bekymringer.

– Mange av mine pasienter har ventet mange år før de kommer, og bestiller gjerne ikke time før det gjør vondt. Hadde de kommet regelmessig ville et lite hull kostet 1.000 kr å fikse, mens en rotfylling og en krone plutselig koster 9.-15.000 kr, sier Fjærvik. – Den uforutsette kostnaden gjør at pasientene ofte velger å gå med midlertidige løsninger med begrenset holdbarhet over lengre tid, utsetter problemet og velger heller å ta kostanden når de absolutt må.

– Jeg hadde en pasient i dag som har tannlegeskrekk og har derfor utsatt tannlegebesøket i fire år. Resultatet ble behandlinger for 50-60.000 kr. Dette kunne vært unngått med en årlig tannhelsekontroll og vært løst for 3.000 kr, forteller tannlege Fjærvik.

– Er det noe vi nordmenn liker enda mindre enn å måtte bore eller bytte en krone, så er det uforutsette utgifter som snur opp ned på planene. For prisen av to tuber tannkrem eller en liten meny på McDonald’s i måneden, ønsker vi å eliminere denne risikoen. Du slipper ikke unna boringen, men du slipper unna fakturaen i etterkant, og unngår å måtte ta et dyrt forbrukslån eller bruke kredittkort, avslutter Heitnes.

Les fler av våre artikler