Én million nordmenn er redde for å dra til tannlegen, og gjør det sjeldnere enn de bør. 250 000 har tannlegeskrekk, og drar aldri til tannlegen.

God munnhelse er like viktig som god helse for resten av kroppen. Og jo oftere du besøker tannlegen, desto større sjanse har du for å unngå sykdommer som i verste fall kan være livstruende.

God munnhelse er like viktig som god helse for resten av kroppen.

Dårlige tenner gir deg nedsatt helse

Du har over 700 forskjellige bakterier i munnen, og forskere har lenge sett en sammenheng mellom dårlig tannhelse og en rekke alvorlige sykdommer. Blant annet sliter 1 av 3 nordmenn med after, altså sår i munnen, og dette kan være starten på flere av sykdommene. Dårlig munnhelse er noe vi gjerne forbinder med eldre, men dette gjelder også yngre – ifølge en levekårsundersøkelse fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) slutter omtrent halvparten av oss å gå til tannlegen når vi fyller 18.  

Det er sammenheng mellom dårlig tannhelse og en rekke alvorlige sykdommer.

Munnen og tennene er en del av kroppen, og dårlig munn- og tannhelse kan derfor skade deg på flere måter. Tannløsningssykdommen periodontitt knyttes til åreforkalkning, som igjen ofte fører til hjerte- og karsykdommer. På grunn av bakterier og betennelser øker dårlig tannhelse risikoen for denne typen lidelser med 24 prosent for menn og 27 prosent for kvinner.

Har du dårlige tenner? Det kan gjøre deg alvorlig syk.

Har du først fått kronisk betennelse i tannkjøttet kan ikke denne reverseres, og da øker risikoen for hjerte- og karsykdommer til over 40 prosent for begge kjønn. Det skal for øvrig ikke mer enn to tannrensinger til i løpet av to år før du reduserer faren for slag med 13 prosent.

I tillegg kan du få hjerteinfarkt, diabetes, sykdom i mage, tarm, lunger og nyrer – og kreft. Som om ikke det var nok gir betennelse i munnen hos mor syv ganger høyere risiko for lav fødselsvekt og prematur fødsel. Det forskes også på om dårlig munn- og tannhelse kan føre til revmatisme og demens.

Sunne tenner gir deg bedre helse

Det viktigste du gjør for å forebygge sykdommer som kommer via munnen, er å pusse tennene godt minst to ganger daglig og bruke tanntråd jevnlig – bakteriene kan bruke så lite som tre dager på å feste seg.

Like viktig er det å dra til tannlegen minst én gang i året. I likhet med fastlegen kan nemlig tannlegen din avsløre sykdommer tidlig, slik at de ikke bryter ut. Men jo lenger du venter, desto større blir regningen.

Jo lenger du venter, desto større blir regningen.

Visste du at etter bil, så er tannlegen den største uforutsette utgiften vi har? For mange vil en eller flere turer til tannlegen derfor medføre store innhogg i privatøkonomien, og føre til at man utsetter besøket. Da er det godt det likevel finnes en løsning.

Norsk Tannhelseforsikring dekker utgiftene dine

Dette er en ny type forsikring som erstatter plutselige og uforutsette tannhelseutgifter.

Forsikringen erstatter plutselige og uforutsette tannhelseutgifter.

Norsk Tannhelseforsikring dekker utgifter til bedøvelser, nye fyllinger, rotfylling, skifte av gamle fyllinger, innsetting av implantater, broer eller kroner, og trekking av tenner. En stor fordel er at du kan fortsette med å bruke tannlegen du kjenner, vel og merke hvis denne er medlem av Den norske tannlegeforening. Også behandling av tannleger i Sverige og Danmark dekkes, så lenge disse er medlem av tilsvarende forening.

VELG FORSIKRINGEN SOM PASSER DEG BEST NÅ

Det eneste vilkåret du må oppfylle for å kunne benytte deg av forsikringen er enkel, og det er at du har vært hos tannlegen i løpet av de siste 15 månedene.

Å ha tannhelseforsikring gir derfor en tredobbel helseeffekt: Du får råd til å gå til tannlegen, og du tar vare på tennene dine samtidig som du reduserer risikoen for en rekke alvorlig sykdommer.

Du reduserer risikoen for en rekke alvorlig sykdommer.


Her kan du lese mer om alternativene.

Les fler av våre artikler